Unes 400 persones i 38 col·lectius debatran a Barcelona sobre el futur de la sanitat pública als Països Catalans

'Unes 400 persones i 38 col·lectius serem dissabte a Cotxeres de Sants per debatre sobre el futur de la sanitat publica als Països Catalans' ha anunciat avui la diputada de la CUP-Alternativa d'Esquerres Isabel Vallet a la roda de premsa celebrada aquest migdia al vestíbul de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La roda ha servit per presentar la jornada de debat que la CUP farà aquest proper dissabte 22 de febrer a Barcelona i que porta de títol 'Construïm la sanitat als Països Catalans'. Vallet ha explicat que el lloc on s'ha celebrat la conferència de premsa no era casual i ha recordat que : 'Els professionals i treballadores d'aquest Hospital han estat un exemple en la lluita contra les retallades en sanitat i el seu comitè no ha signat cap de les mesures regressives que els han volgut imposar'.

En la trobada amb els mitjans han participat - a més de la diputada de la CUP-AE -, Carmen Pérez, portaveu del Comitè de treballadors i treballadores de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Isabel Iturria, ex-Ministra del Poder Popular per a la Salut del Govern Bolivarià de Veneçuela i metge cirurgiana de la Universitat Central de Veneçuela i Tania Lizz Aguilar, professora de l'Escola Nacional de Salud Pública de Cuba i Vicedirectora de l’ens des de 2009.

Carmen Pérez ha volgut agrair el fet que s'escollís aquest Hospital per fer la presentació 'd'aquesta interessant jornada que es celebrarà dissabte on participarem com a comitè i animem a tothom a participar-hi'. Pérez ha explicat la lluita que s'ha dut a terme durant tots aquests mesos des del comitè 'que ha anat més molt més enllà de la defensa estricta dels professionals i el treballadors i que ha estat una lluita en defensa d'una sanitat pública, universal i de qualitat'. 

Per la seva part, la cubana Tania Lizz ha volgut agrair el fet que hagin estat convidats per explicar 'el nostre model sanitari públic, gratuït, universal i accessible, que no només obre la porta a la població cubana al servei, sinó que apropa el servei a totes les seves localitats'. Lizz ha volgut recordar que 'avui Cuba, tot i les dificultats evidents, ostenta indicadors comparables al primer món'. Finalment la Vicedirectora de l'Escola Nacional de Salud Pública de Cuba ha animat a tothom a participar dissabte de la jornada on mirarà d'explicar amb amplitud el 'model cubà de salut, la seva transformació amb el temps i com s'ha pogut, a pesar de totes les carències, mantenir aquest model'. 

Per acabar, Isabel Iturria, ex-Ministra del Poder Popular per a la Salut del Govern Bolivarià de Veneçuela, ha explicat que 'la salut com a mercaderia, juntament amb l'energia i la tecnologia de la informació és el que mou més diners a nivell mundial i que cal tenir clar que quan enfrontem aquest debat estem enfrontant el gran capital transnacional que gira al voltant d'aquests negocis'. Iturria s'ha mostrat molt agraïda de poder ser a Barcelona per aportar  i debatre entorn la salut, que a Veneçuela està recollida com a dret constitucional i on explícitament es fa referència a la prohibició que aquest dret sigui privatitzat. 'Estem davant d'una confrontació de dos models: un model que beneficia a la humanitat i un model que beneficia els diners. Socialisme versus Capitalisme. I això es reflexa en cada una de les decisions que prenen els governs'.

Quatre taules per afrontar el debat sobre el model sanitari 

Isabel Iturria i Tania Lizz Aguilar participaran en una de les taules de debat previstes per dissabte que girarà entorn de 'les incidència de l'agenda neoliberal en la gestió de la sanitat al món' on també hi ha prevista la participació de  Carles Muntaner, Catedràtic de la Faculty of Nursing i de la Dalla Lana School of Public Health de Toronto.

Durant la jornada també es celebrarà una taula sobre 'les diferències sistemàtiques en salut a causa de les estructures socials' amb la participació de Montse Pineda, activista per la Sanitat Pública i feminista; Carme Borrell, llicenciada y doctora en Medicina, especialista en Medicina Familiar i Comunitària i en Medicina Preventiva i Salut Pública; Laia Ollé, membre del Grup de Recerca en Desigualtats en la Salut (GREDS) - Employment Conditions Network (EMCONET) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Albert Espelt, Professor de la UAB i de la UOC, diplomat en estadística i graduat en psicologia, i que ha centrat  la seva recerca en la Salut Pública i desigualtats socials en salut.

La darrera de les taules serà sobre 'els punts clau en la construcció d’una sanitat de propietat i provisió pública, universal i de qualitat' amb la participació d’Àngels Castells, doctora en Ciències Econòmiques i Presidenta de Dempeus per la Salut Pública; Elena Montserrate, metgessa de família i militant d'Endavant OSAN,  Nines Maestro, membre de CAS Madrid (Coordinadora Antiprivatización de la Sanidad) i de Red Roja i Xavier Lleonart, metge Adjunt de Cirurgia d'Urgències de l'Hospital de Terrassa.

MÉS INFORMACIÓ: http://jornadasanitat.cup.cat