PR 6. Per actuar contra les llistes d'espera i en defensa de la sanitat pública
07/10/2020
Propostes de la CUP-CC pel ple monogràfic sobre sanitat del 6, 7, 8 i 9 d'octubre de 2020.
Sens dubte les llistes d'espera i les condicions en les que han de prestar el servei públic són les expressions més clares d'aquesta realitat precària. Però com a conseqüència de les problemàtiques acumulades després d'anys de retallades i de polítiques orientades a reforçar els consorcis privats, hem començat a trobar expressions d'exclusió sanitària entre els col·lectius més vulnerables.
Davant d'aquesta realitat, el Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a:
- Elaborar un pla de xoc per reduir les llistes d'espera, reobrint els serveis tancats, quiròfans i llits que han deixat d'estar operatius, posant torns de tarda on no n'hi hagi per, al mateix temps, maximitzar l'aprofitament tecnològic. Es procedirà a dotar les plantilles de personal suficients per dur a terme l'objectiu amb èxit. El pla de xoc s'acompanyarà d'un pla de contractació i ampliació de plantilles per donar-hi resposta garantint els drets laborals.
- Reduir d'un 50% les llistes d'espera, en el termini de 6 mesos, pels següents casos: la primera visita amb l'especialista, en la realització de proves diagnòstiques i en l'espera d'una intervenció quirúrgica. Per fer-ho efectiu es prioritzarà l'assistència als centres del SISCAT de titularitat pública, evitant les derivacions entre els centres que ocasionen problemes de mobilitat a les persones malaltes, restant exclosos expressament els centres de titularitat privada. Això comporta la recuperació de la totalitat de l'activitat sanitària que es feia en els serveis sanitaris públics, optimitzant la utilització dels quiròfans en torn de matí i tarda i recuperant els llits que s'han eliminat o tancat provisionalment. Es dotarà del pressupost necessari i del personal del qual s'ha prescindit.
- Fins que no s’elimini l'espera a la sanitat pública, suprimir les tres llistes diferenciades dels centres que s'inclouen en el SISCAT i que per tant reben finançament públic (accés a la sanitat via CATSALUT, Mútua o privat).