La CUP-PR demana la compareixença del Rei Felip VI pel cas de suborns a l’Aràbia Saudita
La portaveu, Mireia Vehí, ha exposat en roda de premsa al Congrés, que el nou Consell de Ministres no suposa grans canvis respecte a l’anterior executiu. També considera que s’ha premiat la repressió a l’independentisme català, mantenint al ministre Marlaska i proposant a Dolores Delgado com a Fiscal General de l’Estat.
La CUP-PR considera que aquelles carteres ministerials en les quals resideix el poder de l’Estat es mantenen en les mateixes persones i sector polític que a l’anterior executiu. La portaveu ha recordat que “aquests mateixos ministres són els que van donar suport al 155 i que van reprimir l’independentisme català amb les forces policials i judicials”. A més, la CUP ha criticat la naturalesa política de les altes magistratures de l’Estat i les portes giratòries entre judicatura, fiscalia i executiu, que fa anys que es duen a terme. També ha destacat la trajectòria de l’exministra Dolores Delgado com a membre de l’Audiència Nacional i “la seva relació, reconeguda per ella mateixa, amb el senyor Villarejo i les clavegueres de l’Estat”.
Per altra banda, l’organització anticapitalista ha anunciat que ha registrat una petició de compareixença a la comissió d’interior dels responsables i exdirectius de l’empresa semipública Detex (Ángel María Larumbe, José Ignacio Encians, Álvaro Cervera i Manuel Iglesias); del Fiscal Anticorrupció i del Rei Felip VI. Aquesta petició és arran de les últimes informacions publicades sobre una trama de corrupció a l’Aràbia Saudita. Segons ha explicat Vehí, hi ha 11 contractes investigats per l'Audiència Nacional per nombrosos delictes i ara se'n judicialitza un altre per un valor total de 153M€, on sembla que només se n'haurien declarat 43M€.
La CUP-PR ha volgut destacar la petició de compareixença del Rei Felip VI, com a cap de les Forces Armades i per a donar explicacions d’una trama de corrupció molt propera al seu pare, el Rei emèrit. També destaquen que la Mesa del Congrés mai ha garantit que les Corts puguin fiscalitzar el monarca i denuncien aquesta situació i considerant que “ha de donar explicacions com a càrrec públic i com a part responsable del descontrol en la gestió de diners públics en la compra i venda d'armes a diversos països del món”, posant èmfasi a l’Aràbia Saudita, ja que “ha sigut motiu d’escàndol anteriorment”.