La CUP-NCG constata la impunitat en les actuacions policials i la manca de control democràtic de la policia a Catalunya
Pels anticapitalistes ha estat una prioritat acabar amb les eines de persecució de la mobilització i vulneració de drets per part dels cossos de seguretat
Després de més de 22 sessions i més de cent compareixences a la comissió sobre l’estudi del model policial, la CUP-NCG ha constatat que l’actual model vigent a Catalunya es troba molt lluny dels estàndards mínims internacionals d’una policia transparent i democràtica. Així, ho han plantejat els independentistes en la seva proposta de conclusions sobre la comissió que ha acabat aquest divendres 2 de desembre de 2022.
Una comissió que va nèixer en el marc de les movilitzacions post-sentència i en favor del raper Pablo Hasèl i que van ser durament reprimides pels Mossos d’Esquadra a Catalunya i per la Policia Nacional al País Valencià. Unes protestes que van acabar amb 120 persones detingudes, 10 empresonades de forma preventiva i una noia que va perdre un ull per una bala de foam. Davant d’aquesta situació de vulneració de drets, la població catalana va mostrar un rebuig ampli a les actuacions policials i a la repressió contra la mobilització i que van posar de manifest: la falta de control democràtic dels cossos policials, el caire repressiu d’aquests i les greus conseqüències que això tenia per al dret a la protesta. Amb aquest context, la CUP-NCG va forçar al govern de la Generalitat a realitzar algunes concessions i a posar en marxa aquesta comissió per revisar el model policial català, "calia acabar amb la impunitat dels cossos de seguretat" en paraules del diputat portaveu de la comissió, Xavier Pellicer. “Serà una comissió contra la impunitat i a favor de la defensa dels drets, al costat dels febles”“Serà una comissió contra la impunitat i a favor de la defensa dels drets, al costat dels febles”“Serà una comissió contra la impunitat i a favor de la defensa dels drets, al costat dels febles”
Pels anticapitalistes els objectius amb els que han treballat han estat: revisar les males praxis policials fins al moment, posar al descobert els forats negres que suposen àmbits com la Comissaria d’Informació o l’Ordre Públic dels Mossos d’Esquadra, prohibir armaments com les bales de foam i les pistoles tàser, treballar en un mecanisme extern de control de les actuacions policials i establir mecanismes de control democràtic de les actuacions policials. Tal com va dir ,la portaveu i presidenta de la mesa, Dolors Sabater, “una comissió contra la impunitat i a favor de la defensa dels drets, al costat dels febles”.
“Serà una comissió contra la impunitat i a favor de la defensa dels drets, al costat dels febles”. Desprès d’analitzar aquest plantejament inicial, els independentistes han conclós que "hi ha una mancança generalitzada de mecanismes de controls i forats negres en el Departament d'Interior", així ho ha qualificat Pellicer. També, per la CUP-NCG ha estat una prioritat acabar amb les eines de persecució de la mobilització i vulneració de drets. En aquesta línia, han conclòs la necessitat de dissoldre les actuals unitats d’Ordre públic i replantejar el model així com prohibir les armes com el FOAM i les pistoles taser. Per tot plegat, els anticapitalistes han apel·lat a la necessitat urgent de realitzar reformes estructurals als Mossos d’Esquadra i establir mecanismes de control democràtic, reparació i garanties de no repetició davant la impunitat policial. Constatant les limitacions que suposa abordar des d’un punt de vista exclusivament policial la seguretat, considera imprescindible impulsar mecanismes per tal que la policia deixi d’actuar com un ‘quart poder’ i se sotmeti al control democràtic del Govern, el Parlament i la població catalana.
Consulta les conclusions aquí
Hi ha la necessitat urgent de realitzar reformes estructurals als Mossos d’Esquadra i establir mecanismes de control democràtic, reparació i garanties de no repetició davant la impunitat policial