La CUP exigeix que Salut no es quedi al marge i doni solucions a les reivindicacions dels i les MIR
La formació mostra el suport a les vagues convocades pels residents i demana la compareixença de les patronals sanitàries i l’ICS davant la seva instransigència
La CUP expressa de forma clara i contundent el suport a la vaga dels MIR i a la seves reivindicacions i insta a la resta de grups parlamentaris a fer comparèixer al Parlament a les patronals davant del seu comportament intransigent.
Davant les dues convocatòries de vaga de les MIR per denunciar la manca de voluntat de les patronals sanitàries i l’ICS per donar respostes a la seves seves demandes de millora de les condicions laborals, la retribució i la formació - la majoria ja previstes per la llei -, la CUP Crida Constituent fa una crida al Departament de Salut i a la consellera Alba Vergés a “no mirar cap a una altra banda” i donar una solució a les treballadores. La formació anticapitalista també ha instat a la resta de forces amb representació al Parlament de Catalunya a fer comparèixer als representants de les patronals a la comissió de Salut.
Actualment, els i les MIR es troben en una situació de vulneració dels seus drets laborals on ni tant sols es respecten les hores de descans establertes per la llei. A Catalunya, hi ha residents que es veuen obligats a realitzar la seva jornada ordinària després de guàrdies de 24 hores, de forma completament il·legal.
Tampoc es respecta el descans mínim setmanal de 36 hores ininterrompudes, amb les conseqüències que això comporta. La falta de descans és perjudicial tant pels residents com pels seus pacients, que es veuen atesos per personal exhaust.
Tot i les diferències entre els diferents sistemes i convenis, és comuna una retribució de la jornada ordinària, sense guàrdies, que oscil·la entre els 900 i els 1.100 euros mensuals, en el cas d’un resident de primer any, amb petits increments durant els següents anys. Això converteix els MIR en els treballadors pitjors retribuïts de tot el sistema públic de salut. Aquest procés de precarització laboral a més, va en detriment del principal objectiu del sistema MIR: la formació.
Davant d’aquesta greu situació, les principals reivindicacions dels i les MIR són que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació de la seva especialitat i disposar de 10 dies a l'any per participar en actes formatius; que les jornades siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal; un increment en el sou base i en el pagament de les hores de guàrdia.
Davant d’aquesta realitat, la CUP mostra tot el suport a les convocatòries de vaga dels i les MIR, critica que ara mateix el Departament de Salut és part del problema quan hauria de ser part de la solució i exigeix condicions dignes per les treballadores, ja que aquestes beneficiaran al conjunt de la societat i els pacients del present i del futur.
«La CUP mostra tot el suport a les convocatòries de vaga dels i les MIR, critica que ara mateix el Departament de Salut és part del problema quan hauria de ser part de la solució i exigeix condicions dignes per les treballadores, ja que aquestes beneficiaran al conjunt de la societat i els pacients del present i del futur»