La CUP emplaça a Pablo Iglesias a comprometre's públicament amb la celebració un referèndum d’independència a Catalunya

La Candidatura d'Unitat Popular ha emplaçat al dirigent de Podemos Pablo Iglesias a comprometre's públicament amb la celebració un referèndum d’independència a Catalunya. La CUP ho ha fet a través d'una carta oberta aprofitant que Iglesias visita Barcelona aquesta diumenge per celebrar un míting.

Amb un to de cordialitat que arrenca amb un «Benvingut a Barcelona, benvingut a Catalunya, benvingut als Països Catalans», la missiva feta publica per la CUP exposa que «avui Catalunya és víctima de greus injustícies que cristal·litzen en una majoria social empobrida per una oligarquia política i econòmica que opera a l’empara del capitalisme senil» com «la resta de pobles de l’Estat i de tot el sud europeu».

La carta explica que, en aquest context i paral·lelament, a Catalunya s'ha conformat «una majoria social que ha reclamat la convocatòria d’un referèndum per a decidir lliurement el futur del país». En el text es denuncia que el « govern espanyol i el PSOE s’hi han oposat reiteradament» assegurant que «no tenim dret a votar sobre la independència de Catalunya en un referèndum democràtic i que, si això fos possible, matisen que també haurien de votar els ciutadans espanyols».

La CUP s'alegra de «comptar a Espanya amb partits que es comprometen a respectar la nostra sobirania com a poble» tanmateix també mostra la seva «decepció» al «constatar com la voluntat d’entendre’ns i respectar-nos democràticament s’esvaeix de manera reiterada perquè Espanya té altres prioritats» mentre «paradoxalment, no s'atura l’ús de l’anticatalanisme per esgarrapar vots o almenys no perdre’n».

L'esquerra independentista constata en la carta que  «no hi ha cap prova més evident de la voluntat de ratificar el règim de la transició que negar als catalans i a les catalanes el dret a decidir». «Volem decidir lliurement la nostra relació amb l’Estat i amb els altres pobles del món» rebla la carta i fa un emplaçament directe a Podemos a sumar-se «de manera clara i sense ambigüitats, a aquesta majoria social. I, sobretot, us emplacem a no impedir que el procés constituent català avanci independentment de com i quan ho faci l'espanyol».

Per tal de fer poder explicitar aquest compromís, la CUP planteja tres qüestions a Podemos:

1.- Podemos es compromet a habilitar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya en cas que guanyi les eleccions espanyoles?

2.- Podemos es compromet, ara, a celebrar un referèndum d’independència a Catalunya?

3.- Podemos respecta la llengua i la cultura catalanes i el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans i es compromet a defensar llengua i cultura catalanes al País Valencià i les Illes?

La CUP finalitza la seva carta recordant que formen «d’una majoria de catalans i catalanes que estem farts d’un sistema institucional i econòmic profundament desigual i antidemocràtic que pateix la mateixa dominació oligàrquica que patiu a Espanya» i que és per això que la CUP «defensa que la independència ha d’obrir un procés constituent, de base popular i radicalment democràtic i transparent que dibuixi les bases socials, democràtiques i econòmiques de la nova República Catalana» tot aclarint que la missiva «vol ser una carta de benvinguda i de presentació, però també de petició de paraules clares i compromisos transparents.»