Energia pública explotada per empreses privades
Diverses hidroelèctriques obtenen beneficis milionaris a partir de concessions irregulars
La CUP Crida Constituent ha preguntat avui al president de la Generalitat, Quim Torra, sobre quines seran les mesures que emprendrà el Govern per garantir que aquelles centrals hidroelèctriques que tinguin la concessió a empreses privades caducada retornin a control i gestió de l’Administració Pública i quines accions es duran a terme per tal que aquestes empreses que porten anys explotant les centrals de forma irregular retornin a les arques públiques tots els beneficis que han obtingut de forma il·legal.
Actualment, al Principat hi ha una vintena de centrals hidroelèctriques que estan sent explotades per empreses privades, majoritàriament Endesa, incomplint la llei de patrimoni i la llei d’aigües vigents, normatives que marquen un període màxim d’explotació de 75 anys, fet que significa que transcorreguts aquest temps, les centrals i l’explotació de l’energia que produeixen haurien d’haver estat revertides a control públic per part de les administracions competents. Tanmateix, aquestes centrals continuen en mans d’empreses privades, que obtenen beneficis milionaris amb un bé públic com és l’aigua i la seva explotació per produir-ne energia.
Irregularitats permeses per l’administració
Es tracta d’un fet paradigmàtic: al voltant de les concessions dels aprofitaments hidroelèctrics hi figuren una gran quantitat d’irregularitats legals permeses o obviades per part de les institucions competents. Tal com descobria La Directa amb l’exclusiva ‘Litigi per l'aigua dels Pirineus’ conjuntament amb la CUP de la Vall Fosca, l’alteració dels registres d’aigües, les pròrrogues il·legals, l’omissió i passivitat de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), etc. han estat constants i han permès que diverses empreses seguexin explotant recursos públics, obtenint beneficis milionaris, tot i haver finalitzat el termini legal i sense la garantia d’una restitució territorial econòmica dels municipis amb centrals hidroelèctriques.
Actualment, la Fiscalia té oberta una investigació per les irregularitats en la concessió de quatre centrals hidroelèctriques a la Vall Fosca gràcies a la denúncia per presumptes delictes de falsedat documental, prevaricació, suborn, tràfic d’influències i malversació del patrimoni públic hidràulic interposada per la CUP a la Fiscalia, l'Oficina Antifrau i el Síndic de Greuges.
La CUP promou la reversió de quatre centrals a la Vall Fosca
Davant la passivitat de les institucions i administració pública, la CUP va sol·licitar la incoació de l’expedient d’extinció i reversió de quatre salts hidràulics a la Vall Fosca perquè es remunicipalitzessin en virtut del Reglament públic hidràulic, la Llei d’aigües i la Llei de patrimoni. Va ser la primera vegada que l’expedient de reversió va ser presentat per un ciutadà, en representació de la CUP, i no una administració, ja que fins ara només s’han donat cinc casos de reversió a tot l’Estat espanyol, dos iniciats per ajuntaments aragonesos i els altres per la CHE d’ofici, sota demanda dels ajuntaments competents i de plataformes ciutadanes.