‘6D: Ni present ni futur’, la campanya de la CUP per denunciar que el Règim del 78 segueix viu

El 6 de desembre d’enguany farà 40 anys de l’aprovació de la Constitució espanyola. 

L’Esquerra Independentista ja s’hi va oposar en el moment de la seva aprovació i continua oposant-s’hi en l’actualitat. La denúncia de la monarquia com a institució profundament antidemocràtica, la reivindicació del reconeixement del dret a l’autodeterminació i el que va suposar un tancament per dalt de totes les elits polítiques, judicials i econòmiques, hereves directes del Franquisme, és el que ens continua empenyent a voler fer un trencament real amb el Règim del 78.

El context de por, d’il·legalitzacions de partits polítics, pactes de silenci, violència d'estat i execucions a líders polítics de la dissidència amb què es va forjar la Constitució i l’aparent “Transició democràtica” va suposar la continuïtat postfeixista del règim. En la seva vessant econòmica, la permenència i blanquejament de l'oligarquia empresarial, consolidada durant la dictadura franquista ha impossibilitat la materialització dels drets socials i econòmics de les classes populars i treballadores.

Amb el pacte del 78 i la Constitució es van consolidar doncs, els interessos econòmics i polítics d’una classe dominant, que va ser orquestrada per l’Estat per fer front a la crisi de la societat capitalista, garantint la seva pervivència, en contra de la sobirania popular.  Els esdeveniments dels últims mesos, a més, demostren que Règim del 78 segueix més viu que mai. 

Per aquest motiu, la CUP ha iniciat una campanya de denúncia del pacte del 78 i el que va suposar la consolidació d’una Constitució que va ser dirigida per la classe dominant en un context d’una Transició política que no va suposar un autèntic trencament amb el règim imperant fins al moment; la dictadura franquista. La remor de sabres va provocar que una majoria de la població, també d’esquerres, optés per la Constitució com a única manera possible d’anar endavant i consolidar algunes conquestes democràtiques i populars, resignant-se a no anar més enllà.

La campanya, anomenada 6D: Ni present ni futur, alcem-nos i escrivim la nostra història, va iniciar ahir amb una roda de premsa davant de la Borsa de Barcelona on hi van participar Vidal Aragonés i Eulàlia Reguant, per acusar als governs que durant 40 anys han protegit les antigues elits franquistes, com demostren casos d’empreses bancàries i constructores (ACS, OHL, Entrecanales, Banca March, Banc Santander, etc) i han propiciat la privatització dels antics monopolis estatals. Eulàlia Reguant, membre del Secretariat Nacional de la CUP, va manifestar que ha sigut precisament aquesta estructura econòmica la que ha “tingut uns efectes devastadors per a les classes treballadores, que a base de reformes laborals han minat els drets dels treballadors. El règim del 78 és el règim de l’Íbex-35 i PP, PSOE, PDeCAT i Cs són el braç polític de les elits financeres i les seves corporacions”. 

Aquesta campanya, també comptarà amb un acte davant de presó Model, a Barcelona, per tal de donar veu a totes les víctimes assassinades impunement pel feixisme des de la Transició fins a l’actualitat. Més d’una cinquantena de persones han estat assassinades en mans de l’extrema dreta a l’Estat espanyol des de la dècada dels 90. Per aquest motiu, la CUP considera que cal denunciar la connivència que ha tingut l’extrema dreta amb el Règim del 78, com a aparell repressor de l’Estat. Aquest acte d’homenatge comptarà amb la participació de Mireia Vehí, Maria Sirvent, el poeta David Caño i la cantant Joina.

Finalment, el proper 6 de desembre es commemoraran els 40 anys de la Constitució espanyola i la finalització d'una època fosca que va servir per perpetuar els privilegis d'uns pocs i la manca de llibertats i drets polítics d'una majoria: la Transició espanyola. 

Per això, a Sant Celoni s'organitzen unes jornades reivindicatives de protesta que constaran amb diverses taules i conferències amb la participació d'Albert Noguera, Laia Serra, Gonzalo Boye, Gabriela Serra, Elisenda Paluzie, Floren Aoiz, Albano Dante Fachín, Dolors Sabater, Mireia Boya i Albert Botran. 

«La CUP ha iniciat una campanya de denúncia del pacte del 78 i el que va suposar la consolidació d’una Constitució que va ser dirigida per la classe dominant en un context d’una Transició política que no va suposar un autèntic trencament amb el règim imperant fins al moment; la dictadura franquista»