PR 1. Per l’increment del finançament per l’atenció primària
Propostes de la CUP-CC pel ple monogràfic sobre sanitat del 6, 7, 8 i 9 d'octubre de 2020.
El sistema de salut pública pateix d’un finançament clarament insuficient. Els pressupostos aprovats pel Parlament de Catalunya per l’any 2020 no van revertir les retallades dels últims deu anys, i tampoc van incrementar de forma substancial la progressivitat del sistema d’impostos.
L’escala autonòmica de l’IRPF continua mantenint una linealitat que acaba gravant, de forma injusta, els col·lectius que menys ingressen al cap de l’any. La modificació dels trams impositius d’aquest impost és absolutament necessària si es vol complir amb dos objectius; incrementar la progressivitat en la tributació, i per tant la seva justícia, i aconseguir més recursos per aquells serveis públics que ho necessiten.
L’atenció primària de la sanitat pública és un dels serveis públics més necessitat de finançament, tant pel que fa a infraestructures, com a equipament i a personal. Tot i ser un dels fonaments de la salut pública, com a porta d’entrada al sistema i servei de proximitat, l’atenció primària no supera el 16% del total del pressupost de salut. Des del mes de març han tancat 46 CAPs i 462 consultoris locals i han privatitzat un servei, com el del rastreig, que per qualitat i eficiència s’hauria pogut fer des de l’atenció primària.
Cal, doncs, revaloritzar l’atenció primària com un dels pilars de la salut pública i revertir la desconsideració a la que ha estat sotmesa els darrers anys i això només es pot fer aconseguint més ingressos a través de l’equitat en la fiscalitat.
Per tot això el Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a:
- Que amb un termini de tres mesos es tramiti una reforma de l’escala autonòmica de l’impost sobre la renda de les persones físiques, que incrementi la tributació d’aquells i aquelles que ingressen anualment més de 60.000 €, en els termes que s’expressava l’esmena número 5 de la CUP-CC en la tramitació de la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient (tram. 200-00012/12).
- Que els ingressos que aporti aquesta reforma tributària es dediquin a l’atenció primària de la sanitat pública.