Neix el nou Partit Socialista Revolucionari dels Treballadors de la República de Sud-Àfrica
Un total de 950 delegats del partit més 50 convidats internacionals, entre ells la CUP, es van reunir els passats dies 4, 5 i 6 a Johannesburg, per assistir al congrés fundacional i de llançament públic de la organització socialista, nascuda com a iniciativa del moviment sindical combatiu.
Sota els lemes d’«Igualtat, treball i terra», els assistents al Congrés van anar construint les bases ideològiques, constitucionals i estatutàries que donen forma al nou partit de l’esquerra radical i combativa Sud-africana. Una iniciativa nascuda de la necessitat i la urgència política per tal de fer front als grans reptes de la classe treballadora, així com de forjar una alternativa política a la passivitat i les corrupteles que taquen l’historial polític del Congrés Nacional Africà (ANC), partit de Nelson Mandela. L’objectiu a curt termini doncs, és concórrer a les eleccions el proper mes de maig.
El Partit Socialista Revolucionari dels Treballadors (SRWP) és una de les respostes sorgides en la darrera dècada davant del declivi i l’empitjorament de les condicions materials de les classes treballadores i populars de la Sud-Àfrica post-Apartheid. La Massacre de Marikana a l’agost de 2012 va esdevenir el símbol d’aquesta profunda crisi i necessitat de canvi, així com la raó del naixement del sindicalisme socialista combatiu.
Arran d’aquest episodi, els membres de la Unió Sindical de Treballadors de la Metal·lúrgia de Sud-Àfrica (NUMSA), el sindicat més gran de la metal·lúrgia a tot Àfrica, va prendre la decisió de trencar amb la COSATU (Congrés de Sindicats Sud-africans) i l’ANC. Així, l’any 2013 van constituir un Front Unit d’organitzacions progressistes i al 2017 van embarcar-se en el projecte de bastir una Federació Sindical independent anomenada SAFTU i que actualment agrupa al voltant de 700.000 afiliats. Aquestes llavors més anys d’intensa lluita i treball, han resultat en la creació del SRWP i el seu assalt imminent en les eleccions que tindran lloc al mes de maig.
El partit va dedicar aquest primer Congrés a “Fieldmore” Mapeto Baldwin Langa, membre del sindicat NUMSA que va morir el passat agost, comunista i internacionalista que va dedicar la seva vida a lluitar contra l’Apartheid. Va haver de marxar a l’exili i al seu retorn l’any 1994, va esdevenir un referent activista i intel·lectual del sindicat, i l’ideòleg del seu programa d’educació política.
Durant els tres dies de Congrés, els convidats internacionals van tenir la oportunitat de conèixer el projecte de formació política de l’escola Nkrumah, així com visitar indrets històrics de la lluita contra l’Apartheid concretament a Soweto, barri combatiu on va viure Nelson Mandela i els principals líders del partit comunista i fundadors de l’ANC. A més, van poder ser testimonis de les discussions polítiques que han acabat donant forma al programa del partit i a la seva proposta política pel país.
La CUP va entrar en contacte per primer cop amb les companyes del sindicat NUMSA i del Partit Socialista de Zàmbia durant una gira per Europa al Setembre de 2017. Coincidint amb les setmanes prèvies del Referèndum es va establir un espai de trobada, de compartir realitats, lluites i estratègies polítiques. Des d’aquell moment el contacte ha estat constant i l'interès entre les diferents parts ha anat creixent.
El continent africà viu una dècada de profunds canvis. L’espoli i explotació a la que els diferents països africans han estat sotmesos durant l’època colonial i postcolonial, resulten avui en temps convulsos on la classe treballadora pren consciència de les seves condicions materials i de la necessitat de canvi. Esperem doncs que iniciatives com les de NUMSA o SWRP serveixin com a eines d’empoderament popular i marquin un abans i un després no només per Sud Àfrica, sinó arreu del continent.
Amandla Ngawethu! El poder pel poble
El Partit Socialista Revolucionari dels Treballadors (SRWP) és una de les respostes sorgides en la darrera dècada davant del declivi i l’empitjorament de les condicions materials de les classes treballadores i populars de la Sud-Àfrica post-Apartheid. La Massacre de Marikana a l’agost de 2012 va esdevenir el símbol d’aquesta profunda crisi i necessitat de canvi, així com la raó del naixement del sindicalisme socialista combatiu.