La CUP demana que es reobri diàleg, desmilitaritzar el conflicte i responsabilitats polítiques pel desallotjament de Can Vies

En relació als esdeveniments i les protestes vinculades al desallotjament de Can Vies que s'han desfermat els darrers dies arreu dels Països Catalans, la CUP insisteix en que es tracta, en primera instància d'un fracàs polític absolut de l'Ajuntament de Barcelona, de la incapacitat d'entendre la ciutat en la seva complexitat i de menyspreu a les alternatives que es construeixen des dels barris.

Rere Can Vies com a símptoma, es reflecteix el malestar acumulat per un model de ciutat que “ofereix tot tipus de facilitats als negocis mentre dificulta la vida a les persones i maltracta l'autogestió i cooperació social”; que no ofereix cap opció a Can Vies mentre obre les portes als mercats: privatització portuària, indústria del turisme o processos especulatius. La ciutat de múltiples conflictes veïnals i múltiples desigualtats. En aquests sentit, la CUP se suma obertament a allò expressat per la CUP de Barcelona dilluns passat en solidaritat amb el projecte de Can Vies, un Centre Social Autogestionat que al llarg de 17 anys havia esdevingut un dels punts neuràlgics de l'associacionisme al barri de Sants i una referència alternativa per a tota la ciutat i el país. No es pot construir una ciutat desallotjant centres socials ni apel·lar al diàleg mentre s'enderroca. Obviant allò obvi: que Can Vies era i és un espai completament autogestionat i arrelat, que convivia amb total normalitat amb el veïnat i el teixit del barri, perquè en forma part.

Malauradament, la forma que ha escollit el consistori barceloní per defenestrar el futur de Can Vies no és nova i ha estat compartida massa vegades pels diferents governs municipals, autonòmics i estatals. Cal recordar que la denúncia contra Can Vies de TMB, que avui presideix el mateix Xavier Trias, va ser impulsada durant l'anterior tripartit municipal. Fets semblants i propers també avalen aquesta temptació autoritària: la decisió del Govern de la Generalitat d'acatar les ordres de la Junta Electoral Central espanyola i d'enviar els Mossos d'Esquadra diumenge passat a desmuntar les taules del Multireferèndum, una consulta popular per decidir col·lectivament sobre diferents qüestions d'interès públic. La proliferació de convocatòries solidàries arreu del territori responen directament a aquest malestar, enmig de la pitjor crisi social i de la desconfiança cap a unes institucions que, en compte de resoldre problemes, els generen.

Més enllà dels aldarulls, bona part del veïnat de Sants ja ha expressat aquesta setmana amb mobilitzacions i cassolades que l'opció policial no ha de ser la sortida i en el mateix sentit s'ha pronunciat la Síndica de Barcelona, el Consell Nacional de la Joventut, Esplais Catalans, la FAVB o el Consell de la Joventut de Barcelona.

Per tal d'intentar cercar una sortida al conflicte que avui afrontem, la CUP proposa:

- Que l’Ajuntament de Barcelona reobri de manera urgent i immediata el diàleg amb Can Vies i les associacions veïnals de barri de Sants.

- Que es desmilitaritzi de forma immediata del conflicte.

- La dimissió immediata del regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, per la seva gestió nefasta i perjudicial per barri de Sants de Barcelona i per l'evidència que ja no és actor resolutiu sinó part directe, responsable i causant del conflicte.

- En relació a la demanda pública de Xavier Trias per implicar el diputat David Fernàndez, la CUP comunica que accepta obertament de participar de qualsevol mediació, però recordant que no depèn d'ella sinó del reconeixement de les parts implicades i de unes bases resolutives sòlides. En aquest sentit, cal recordar que Fernàndez ha mediat els darrers mesos a petició del teixit social de Sants, que es a qui es deu la CUP.

Finalment ens sumem a la manifestació convocada per Can Vies pel proper dissabte 31 de maig a plaça Universitat de Barcelona i fem una crida en convertir aquesta mobilització en una marxa massiva a favor de la resolució del conflicte, en defensa dels espais socials autogestionats de la ciutat i per la reconstrucció d'una ciutat comuna.